Закреп: причини виникнення, важливість лікування. Консультація гастроентеролога

Закреп - це уповільнене, ускладнене або недостатнє випорожнення кишківника. На закреп страждає багато людей. Ця проблема, асоційована з багатьма факторами, порушує роботу всього організму та пригнічує людину емоційно.

Стверджувати, що людина страждає на закреп ми можемо, коли частота дефекації менше за 3 рази на тиждень і якщо процес дефекації відбувається з великим напруженням більш ніж у 25% випадків, а також у пацієнтів, які мають «овечий кал» і скаржаться на відчуття неповного спорожнення кишківника після дефекації. Якщо ці симптоми тривають понад 6 тижнів, ми можемо говорити про хронічний закреп. У патогенезі виникнення закрепів існує дуже багато факторів.

Види закрепів

Лікар-гастроентеролог розрізняє наступні види закрепу:

  • аліментарний - нерегулярне харчування, недостатнє вживання рослинної клітковини, малий об'єм їжі (дієти), мало вживається рідини;
  • проктогенний - наявність геморою, тріщин прямої кишки викликають болі при дефекації, це стримує хворого від частого стулу, але призводить до збільшення закрепів;
  • токсичний (інтоксикації, отруєння) - прийом деяких препаратів, хімічних речовин;
  • медикаментозний (прийом деяких ліків призводить до атонії кишківника). Зловживання проносними препаратами може навпаки призвести до закрепу;
  • механічний (мегакокон, стриктури, пухлини, спайкові хвороби), калові камені та ін.

Порушення водно-електролітного обміну.

Гастроентеролог про ускладнення закрепів

При хронічних закрепах можуть виникнути певні складнощі: коліт, геморой, тріщини, калові камені, пухлини, поліпи. Виникнення гіпертонічних кризів при гіпертонічній хворобі також можливе при закрепах. Підвищення частоти стенокардії екстрасистол і пароксизмів у літніх людей також супроводжується хронічними закрепами. Депресії, зниження працездатності, психоемоційної активності також призводять до закрепів.

Треба сказати, що спочатку потрібно провести необхідні процедури для покращення стула. По-перше, вживати достатню кількість грубої клітковини, овочі, фрукти. Необхідно вживати близько 30 мл рідини на 1 кг ваги щоденно, в одну і ту ж годину спорожняти кишківник, принаймні, намагатися харчуватися часто, в спокійній психологічній атмосфері, не поспішати. Режим харчування і дієти слід сформувати на прийомі у гастроентеролога.

У медичному центрі "Інсайт Медікал" досвідчені, висококваліфіковані лікарі-гастроентерологи нададуть допомогу при найрізноманітніших захворюваннях шлунково-кишкового тракту, проведуть діагностику і поставлять кваліфікований діагноз у складних, проблемних випадках і ситуаціях.